Coilwhine, ook wel spoelgeluid genoemd, is een hoogfrequent geluid dat sommige videokaarten kunnen produceren wanneer ze onder zware belasting werken. Het wordt veroorzaakt door de spoelen op de videokaart die snel schakelen en trillingen veroorzaken. Dit kan resulteren in een irritant, zoemend geluid.

Hoewel coilwhine geen teken is van een defect in de videokaart, kan het toch als storend worden ervaren. Helaas is er geen universele oplossing voor coilwhine, maar er zijn enkele stappen die je kunt proberen om het geluid te verminderen:

  1. Verlaag de framesnelheid: Sommige gebruikers hebben gemeld dat het verlagen van de framesnelheid van hun videokaart coilwhine kan verminderen. Je kunt proberen de framesnelheid te beperken via de instellingen van je videokaart of door de verticale synchronisatie (VSync) in te schakelen. (als je bijvoorbeeld een 144 Hz monitor hebt is het niet nodig om 300 Fps te genereren en kan je beter ingame de settings verlagen tot maximaal 160 FPS).
  2. Schakel bij de instellingen van de videokaart drivers een maximaal aantal Frames in. Zodoende zal de videokaart niet meer Frames genereren dan nodig is. (vaak neemt de coilwhine af met minder FPS genereren).
  3. Kies een behuizing die beter afsluit, dit voorkomt dat het geluid makkelijk naar buiten gaat.

Is dit een garantie kwestie?

Helaas zit er geen garantie op Coilwhine. Dit is iets wat van nature plaats vind in de spoelen. Dit duid niet op een defect in de videokaart en zal de levensduur niet verkorten.