Gaming Computer samenstellen

VAN BUDGET GAME PC TOT HIGH END GAME COMPUTER!

Gamepcdirect.nl bouwt Game PC’s op maat in verschillende prijs klassen. We proberen een zo goed mogelijke configuratie te maken voor scherpe prijzen. Waarbij we kwaliteit niet uit het oog verliezen. Wij verstaan onder een Budget Game PC dan ook een PC die games kan spelen die op dit moment veel online gespeeld worden (e-sports). Maar ook de zwaardere titels moeten speelbaar zijn.

 

Wat is een Game PC?

Een game pc oftewel gamepc, Gaming PC, Game Computer, Gaming rig is een personal computer die door aangepaste krachtige hardware niet alleen geschikt is voor internetten en office taken maar ook voor het spelen van grote speciaal op maat gemaakte software (Games) die de Pc zeer zware berekeningen laat uitvoeren om levensechte visuele beelden op het beeldscherm te tonen.

Ook een Playstation of Xbox kan dit natuurlijk maar hier is de hardware van deze consoles de beperkende factor. Bij Game Pc’s kunnen de Game ontwikkelaars helemaal los gaan, aangezien de onderdelen die te koop zijn en kunnen worden gebruikt door de Gamer (consument en Professionals) zeer divers zijn. De Gamepc is de limit. Hieronder leest u meer over een Game PC samenstellen.

Wat maakt een pc een game pc ?

Veel games zijn tegenwoordig grafische wondertjes, waardoor het bijna lijkt alsof u in een film bent beland.

Nu is het afspelen van een speelfilm op iedere computer mogelijk. Omdat de computer van te voren al weet welk beeld zal volgen. Bij een computer game kan dit voor het overgrote deel niet. En dus zal elk beeld apart berekend en getoond moeten worden, zodra het nodig is. En uiteraard moet dit super snel gebeuren.

Een game pc moet dan ook vooral beschikken over beestachtige rekenkracht. Zeker wanneer een spel grafisch zeer gedetailleerd is. Het berekenen en tonen van beelden op het beeldscherm is de taak van de videokaart (grafische kaart). De video kaart is dan ook één van de belangrijkste onderdelen in een game pc. Maar ook de CPU (processor) is hier bepalend voor al het moois dat u ziet.

Deze CPU en Videkaart werken namelijk samen om al deze mooie beelden zo snel en zo veel mogelijk op uw Game scherm te tonen. Een te lichte CPU kan problemen opleveren wanneer de Game meer taken vraagt aan de CPU dan die op dat moment aankan. Hierdoor moet de videokaart wachten op de uitkomst van de processor. Maar dit kan dus ook andersom! Voldoet 1 component in de Game PC niet aan de eisen dan levert dit vertragingen op (lag). Uw game beeld loopt niet vloeiend en u hapert bij elke stap in de game. Een goede combinatie uit componenten maakt dus een Game Computer perfect.

Goed uitzoeken van de combinatie processor en grafische kaart houdt gamen betaalbaar

Een game pc is dus nooit goedkoop. Maar om een vermogen uit te geven is tevens ook niet nodig, wanneer u bepaalde dingen even goed in de gaten houdt.

Een grafische kaart voor een game pc kan heel duur zijn. Meer dan eens komt de helft van de totale aanschafprijs van een game pc voor rekening van de grafische kaart. Dit komt omdat de grafische prestaties die nodig zijn voor het soepel en met hoge beeldkwaliteit spelen van een game veel kracht vereist. Kracht die alleen geleverd kan worden door grafische kaarten die voorzien zijn van een zeer snelle processor en super snel geheugen.

Hoeveel van dit snelle geheugen op de grafische kaart moet zitten, hangt af van de resolutie van het beeldscherm dat u gebruikt bij uw game computer. En van de hoeveelheid grafisch geheugen dat een PC game verlangt. Tegenwoordig is bij nieuwe game titels minimaal 8GB geheugen toch wel vereist.

Maar ook belangrijk naast de hoeveelheid geheugen is ook de snelheid van het geheugen en bandbreedte die beschikbaar is om de data te vervoeren. De snelheid van het geheugen wordt gemeten in Megahertz (MHz) en de bandbreedte wordt gemeten in bits. Zo zal een geheugenbus van 256 bits in theorie twee keer zoveel data kunnen vervoeren dan een 128 bits geheugenbus.

Games gebruiken steeds meer video geheugen. Maar over het algemeen heeft u met een videokaart die beschikt over 8GB geheugen voldoende om deze goed te spelen op een Full HD scherm. Mocht u gaan gamen op een hogere resolutie dan Full HD, dan kan meer geheugen op de videokaart nodig zijn.

U moet bij een goede Videokaart ook opletten wat voor soort geheugen er is gebruikt.

Een goede Game videokaart is altijd voorzien van GDDR6 geheugen. Helaas zijn er genoeg videokaarten in de budget reeks te verkrijgen met zogenaamd DDR3 en DDR5 geheugen. Dit is vele malen langzamer en zal u uiteindelijk niet het beoogde resultaat opleveren.

Gaming Computer samenstellen

Wat u nodig heeft voor een game pc, zijn net wat andere onderdelen dan u zou gebruiken voor een betrouwbare huis, tuin en keuken pc. Een gaming computer moet namelijk vooral grafische topprestaties kunnen leveren. En dat het liefst op een zo groot mogelijk scherm.

De gemiddelde computer die u in de aanbieding koopt bij een elektronicagigant is doorgaans dan ook niet geschikt om dienst te doen als serieuze game pc.

Met het uitzoeken van een grafische kaart voor uw gaming pc bent u er uiteraard nog niet. Andere belangrijke onderdelen waar aandacht aan besteed moet worden zijn:

Processor (Intel, AMD)
Moederbord (Asus, Gigabyte, MSI enz.)
Intern werkgeheugen ( Crucial, G.Skill, Kingston enz. )
Voeding (AzzA, Be Quiet, DeepCool enz.)
Behuizing
Koeling
Opslag (HDD, SSD)
Videokaart ( MSI, INNO3D, Gigabyte enz.)

Processor (CPU)

De processor vraagt ook serieuze aandacht. Hierbij heb je de merken AMD of Intel.
Processors van Intel zijn voor Game pc’s nog altijd de beste keuze. Maar AMD heeft sinds 2017 nieuwe processors uitgebracht onder de naam RYZEN.

Met deze CPU’s kunt u ook een serieus spelletje spelen. Een processor voor een Game PC moet hedendaags minimaal over 4 Cores en 8 Threads beschikken. Met deze threading techniek kan 1 CPU Core 2 Threads afhandelen. In essentie wordt die ene core effectief twee cores met een gedeeld cache geheugen en gedeelde databus. Maar wij raden uiteraard een processor aan met minimaal 6 Cores. Losse cores werken uiteraard beter dan gedeelde cores.

Op dit moment zijn er van intel 3 uitvoeringen in hun processor lijn. Namelijk de Celeron, Pentium en Core i CPU’s.

Een celeron en pentium processor vallen direct af. Alle Core i cpu’s voor een desktop pc beschikken sinds het uitbrengen van de achtste generatie (2017) over minimaal 4 Cores.
AMD heeft met het uitbrengen van de RYZEN CPU’s alle processoren uitgevoerd met minimaal 4 Cores.

Meer Cores hoeft niet per se altijd beter te zijn. Snelheid per Core is ook heel belangrijk.
Nieuwe Games worden natuurlijk steeds meer ontwikkeld naar de techniek van vandaag de dag. Daardoor gaan games steeds meer gebruiken van de beschikbare Cores (Threads). Zo zullen zware games soepeler gaan lopen als er meer Cores beschikbaar zijn.

Moederbord

Uiteraard moet het moederbord passen bij de processor van uw keuze.
Moederborden zijn er in vele soorten en maten. Kiest u voor een RYZEN CPU dan dient u ook een moederbord te kiezen die voor deze processor is ontwikkeld en visa versa geld dit ook voor Intel. Door het grote assortiment aan moederborden kunt u hier wat besparen op de kosten. Uiteraard moet er gekozen voor een goed en betrouwbaar merk. Een full size ATX of M-ATX bord maakt niks uit.

Het moederbord heeft alle benodigde aansluitingen nodig die u wenst. Uiteraard beschikt een duur bord vaak over speciale extra aansluitingen waarvan er veel niet worden gebruikt.

De prestaties die een game computer moet kunnen leveren, kunnen alleen maar goed en constant geleverd worden door onderdelen van goede kwaliteit. Want het is niet alleen belangrijk dat een game pc snel is. De pc moet tevens stabiel en betrouwbaar presteren.

Werkgeheugen

Een Game pc van nu moet zeker over 16GB werkgeheugen beschikken.
Op dit moment is het meest gebruikte geheugen DDR4 en het nieuwe DDR5. Dit geheugen zie je van 2133MHz tot wel over de 6000MHz. Hoger geheugen snelheid is vaak duurder maar levert dan ook meer snelheid op. Let wel op bij het aanschaffen van het werkgeheugen of dit wordt ondersteund door de processor en moederbord. Bij intel en AMD kan je alleen geheugen wat sneller is dan aanbevolen gebruiken wanneer dit door het moederbord wordt ondersteunt.

Sneller geheugen levert tegenwoordig flinke prestatieverbeteringen op. Dit geldt speciaal voor AMD RYZEN processoren. Meer werkgeheugen in de Game PC is tegenwoordig wel nodig om het maximale uit de tripple A games te halen. Maar meer dan 32GB is ook weer niet nodig. Gelukkig kun je werkgeheugen meestal nog uitbreiden. Bij de juiste keuze van het moederbord en geheugen module kan je dan ook meestal het geheugen nog verdubbelen.

Voeding

Zeker een punt van aandacht bij een game pc is de voeding. Veel problemen en vastlopen van game pc’s wordt veroorzaakt door de voeding. Omdat die al dit game geweld en de hoeveelheid stroom die gevraagd wordt door de diverse computeronderdelen niet constant genoeg kan leveren.

Computeronderdelen werken op een bepaalde spanning. En wanneer juist die spanning net een fractie lager wordt, kan dit de oorzaak zijn van het vastlopen van de gamepc. Een gaming pc heeft om deze reden een goede stabiele spanning nodig.

Uiteraard heeft een goede voeding minimaal een 80 plus vermelding. Ook bij voedingen is er een grote keuze uit types en merken. Hoeveel watt de voeding in uw game computer moet zijn is afhankelijk van de gebruikte componenten. Een gemiddelde Game pc heeft voldoende aan een goede 500W voeding. Heb je een High end game PC gekozen dan is 700W of meer aan te raden. Gamepcdirect raad aan om het energieverbruik van de componenten op te tellen en dan maal twee te doen. Dit levert een goed stabiel systeem op. Uiteraard hebben wij dit ook toegepast op onze Game Computers.

Computerbehuizing

Bij een game pc dient ook de computerbehuizing enige aandacht. Een behuizing voor een Game Computer dient als eerste natuurlijk genoeg ruimte te bieden voor de componenten, maar ook dient deze behuizing te zijn voorzien van goede koelmogelijkheden. Kleine behuizingen bieden uiteraard minder ruimte aan uw componenten waardoor deze warmer zullen worden. Een behuizing voor een game pc heeft altijd een goede inlaat en uitlaat nodig voor het doorvoeren van frisse lucht (airflow). Componenten zonder goede koeling zullen in de regel dan ook minder lang meegaan of presteren. Hierbij geld dan helaas ook vaak groter is beter.

Opslag

Wat betreft opslag kunnen we kort zijn. Wat u ook kiest een SSD, HDD of een combi tussen deze twee, u dient genoeg ruimte te hebben om al u gewenste games te kunnen installeren. Voor de 1 is dit misschien maar een minimaal aantal maar voor de ander kunnen dit er veel zijn.

Een SSD is niet per se nodig om goed te kunnen gamen. Een ssd is wel erg prettig voor het opstarten van de PC of het laden van een game als deze is geïnstalleerd op de SSD. Maar als u de game eenmaal speelt zult u er dan weinig of niks meer van merken. Het nadeel van een SSD is natuurlijk de opslagcapaciteit. De prijs per GB opslag van een SSD is tegenwoordig aanzienlijk beter geworden. Vandaar dat er vaak gekozen wordt voor een grote SSD. Wij raden dan ook aan om een SSD te gebruiken voor je Windows en Games. Een harde schijf is een goede optie om als Archief opslag te gebruiken.

Wat u verder nodig heeft voor uw Game Computer?

Uiteraard heeft u een beeldscherm nodig, de grote van dit scherm is natuurlijk aan de gamer zelf. De resolutie is hier wel een bepalende factor. Hogere resoluties verlangen meer kracht van uw game pc. Dus let goed op waar uw game computer geschikt voor is. Een videokaart gemaakt voor Full HD gamen aansturen op een 4K resolutie is natuurlijk niet slim. Ook monitoren met hoge verversingen (144hz) vereisen veel meer van de videokaart, wat dus kan resulteren dat uw game niet soepel draait.

Toetsenbord en een muis heeft u uiteraard ook nodig. Hier is zoveel van te krijgen en aanraden is ook heel persoonlijk. Met een standaard Gaming keybord en muis kan u natuurlijk ook al gewoon goed gamen.

Headset en speakers is ook hier heel breed. Een fatsoenlijke headset kan u uiteraard een prima game ervaring opleveren.