FAQ Game PC

Wat is coilwhine van een videokaart en wat kan je er aan doen?2023-06-28T13:50:51+02:00

Coilwhine, ook wel spoelgeluid genoemd, is een hoogfrequent geluid dat sommige videokaarten kunnen produceren wanneer ze onder zware belasting werken. Het wordt veroorzaakt door de spoelen op de videokaart die snel schakelen en trillingen veroorzaken. Dit kan resulteren in een irritant, zoemend geluid.

Hoewel coilwhine geen teken is van een defect in de videokaart, kan het toch als storend worden ervaren. Helaas is er geen universele oplossing voor coilwhine, maar er zijn enkele stappen die je kunt proberen om het geluid te verminderen:

  1. Verlaag de framesnelheid: Sommige gebruikers hebben gemeld dat het verlagen van de framesnelheid van hun videokaart coilwhine kan verminderen. Je kunt proberen de framesnelheid te beperken via de instellingen van je videokaart of door de verticale synchronisatie (VSync) in te schakelen. (als je bijvoorbeeld een 144 Hz monitor hebt is het niet nodig om 300 Fps te genereren en kan je beter ingame de settings verlagen tot maximaal 160 FPS).
  2. Schakel bij de instellingen van de videokaart drivers een maximaal aantal Frames in. Zodoende zal de videokaart niet meer Frames genereren dan nodig is. (vaak neemt de coilwhine af met minder FPS genereren).
  3. Kies een behuizing die beter afsluit, dit voorkomt dat het geluid makkelijk naar buiten gaat.

Is dit een garantie kwestie?

Helaas zit er geen garantie op Coilwhine. Dit is iets wat van nature plaats vind in de spoelen. Dit duid niet op een defect in de videokaart en zal de levensduur niet verkorten.

Hoe kan ik shader Cache verwijderen?2023-06-28T13:54:42+02:00

De shader cache wordt aangemaakt door programma’s en Games om bijvoorbeeld sneller te laten opstarten. Tijdens grote updates van Games kan het voorkomen dat na de update je Game opeens niet meer lekker loopt. Dit kan komen doordat er oude cache wordt geladen die niet meer van toepassing is. Door dit te verwijderen zijn de problemen meestal weer opgelost.

Hoe verwijder je de Cash dan?

Bij Nvidia moet dit handmatig gebeuren, ga naar C:\Users\(jouw gebruikers naam\AppData\Local\NVIDIA
Hier zie je twee folders genaamd DXCache en GLCache. Verwijder alles wat daar instaat. Mochten er bestanden zijn die je niet kunt verwijderen? dan laat je die staan. Herstart je PC en de Shader cache zal opnieuw worden aangemaakt voor je Games. Let op dat de eerste keer dat je je game opstart het mogelijk langer duurt dan normaal aangezien hij de Cache opnieuw moet aanmaken.

Bij AMD is het wat makkelijker, als de drivers goed zijn geïnstalleerd. Volg de instructies in dit youtube filmpje (Kijk)

Hoe kan ik drivers goed verwijderen?2023-06-28T13:57:22+02:00

Als er problemen zijn of blijven met de drivers is het mogelijk om deze helemaal te verwijderen. Dit is niet de standaard methode door ze te deinstalleren (hierbij blijft er toch nog veel rommel achter). Met software zoals DDU kun je alle restanten ook helemaal verwijderen. Download dit programma via wagnardsoft (Download link) en voer het programma uit. Installeer daarna de laatste drivers voor jouw videokaart.

Waar kan ik de laaste drivers downloaden voor mijn Game Computer?2023-06-28T14:02:51+02:00

Je kan diverse drivers downloaden voor je Game PC. We zullen de belangrijkste hier weergeven.

Videokaart (belangrijk voor nieuwe games of grafische problemen)

AMD Radeon videokaarten: Download
Nvidia GTX/RTX videokaarten: Download

Moederborden
Gigabyte: Download

Chipset
AMD AM4/AM5 : Download

2023-06-18T13:41:36+02:00
Ga naar de bovenkant