goede gaming pc kopen2025-06-22T08:47:07+02:00

Goede Gaming PC Kopen

Waar moet een goede gaming PC aan voldoen? [2025]

Het lijkt soms zo simpel om een gaming pc samen te stellen of te kopen, met op papier goede specificaties, maar in het echt presteert hij ondermaats.

Je wil toch dat jouw Gaming PC maximaal presteert. Maximale prestaties uit je videkaart halen dat is wat je wil.

Je ziet een Gaming PC staan die je wel wat lijkt en is ook nog eens met een ruim verschil de goedkoopste van allemaal. Alleen is de omschrijving aan de magere kant. De Gaming PC beschikt over een B650M moederbord,  32GB DDR5 geheugen en een ryzen 7 8700G 8Cores, mooi zou je zeggen maar heeft dit moederbord Koeling op de VRM zitten, hoe snel is dit geheugen en hoeveel Level 3 Cache heeft de Ryzen 7?

Moederborden zonder VRM Koeling zijn niet gemaakt om je processor lang te belasten, dit soort budget bordjes zijn gemaakt voor kantoor pc’tjes, de belasting van de componenten en energieverbruik zijn 95% van de tijd laag. Maar met Gaming wordt alles zwaar belast en kan het zo maar zijn dat je een stuk minder frames krijgt als het moederbordje te heet word. Vooral bij CPU intense games zal je dit gaan merken.

De grote van de koeler zal hier helaas niks aan kunnen veranderen, aangezien deze de CPU koelt en niet de VRM’s op je moederbord!

Het geheugen is DDR5 en 32GB, perfect voor Gaming toch? De hoeveelheid is in orde, maar als het goedkoop 4800MHz CL46 ram is dan mis je vergeleken met 6000MHz tot wel 15% FPS in je games.

De processor is een 8e Generatie AM5 van het nieuwste AMD Platform, hier word het een beetje vreemd. De 7000 en 9000 zijn namelijk volwaardige AM5 processoren geschikt om goed mee te Gamen. De 8000 serie is er een beetje tussen gestopt, ook hier is het verhaal dat deze zijn gemaakt voor huis, tuin en keuken computers. De G staat voor geïntegreerde graphics en juist bij  AMD moet je hier goed op letten, deze cpu’s hebben minder level 3 Cache dan de 7000 en 9000 serie. De Cache op de processor maakt de amd processoren juist erg goed om mee te gamen, zo hebben alle normale 7000 en 9000 cpu’s minimaal 32MB of meer L3 Cache. Bij de 8000 is dit gehalveerd naar 16 MB L3 Cache. De halve hoeveelheid L3-cache bij de 8700G betekent dat games die veel gebruikmaken van snelle cache-toegang (zoals CS2, Valorant of bepaalde strategy games) minder soepel kunnen draaien. De 7000 en 9000 hebben simpelweg meer ruimte om data dicht bij de cores te houden, wat de latency verlaagt en de prestaties verhoogt.

! de Ryzen 7 8700G is zelfs duurder dan de Ryzen 7 7700 op dit moment (Juni 2025) en presteert minder, dus waarom zou je deze willen hebben?

Leuk zulke besparingen alleen zit je er wel jaren aan vast zonder dat je dat weet. Goedkoop kan dus duurkoop betekenen. Als leveranciers niet de volledige specs vertonen kan je er een beetje vanuit gaan dat ze liever iets niet vertellen. Voor de leek niet belangrijk want die weet het toch niet is het motto. Kijk dus niet alleen naar de getallen, wat er achteraan komt is misschien nog wel belangrijker.

🧠 1. Processor (CPU): Het brein van je systeem

Een goede gaming PC begint met een snelle en moderne processor. Denk aan:

  • AMD Ryzen 5, 7 of 9 (7000 en 9000-serie)
  • Intel Core i5 / i7 / i9 (13e generatie of nieuwer)

🟢 Tip: Games profiteren van hoge kloksnelheden, Level 3 Cache en meerdere cores. De Ryzen 7 7800X3D is momenteel één van de beste keuzes voor pure gameprestaties.

Wij komen nog steeds gaming PC’s tegen die nieuw te koop zijn met i5 en i7 uit de tiende en elfde generatie van intel, dit lijkt misschien interessant maar het is gewoon erg oud en is voor je nieuwe videokaart een bottleneck. Maar ook bij AMD zijn er processors die je misschien toch liever laat liggen (processors met een G in de naam) zoals de Ryzen 5 5600G of de nieuwe Ryzen 7 8700G. Deze processors hebben een gehalveerd level 3 Cache waardoor ze minder geschikt zijn voor een Gaming PC. Bij een echte budget built op AM5 zou je er nog voor kunnen kiezen aangezien je later een andere / betere processor kan plaatsen.

Onze aanraders voor een goede prijs zijn momenteel:

  • AMD Ryzen 5 7500F – perfect voor een budget Gaming PC
  • AMD Ryzen 7 7700 – Goede allrounder en betaalbaar
  • AMD Ryzen 7 7800X3D Perfect voor Gaming en stuk goedkoper dan de 9800X3D
beste gaming pc

Ben je op zoek naar een nieuwe gaming PC, maar weet je niet waar je moet beginnen? Op deze pagina leggen we je alles uit over het kiezen, samenstellen en kopen van een gaming PC. Of je nu een beginnende gamer bent of een doorgewinterde pro, met deze informatie maak je de juiste keuze.



🧬 2. Geheugen (RAM): Snel en ruim

Tegenwoordig is 32GB DDR5 RAM op minimaal 6000 MHz de norm voor vloeiende prestaties in moderne games.

  • Hogere kloksnelheid = snellere verwerking
  • Meer RAM = soepeler multitasken, sneller laden

Ook hier zien we veel webshops nog gebruik maken van DDR5 geheugen op 4800 MHz of 5600 MHz, dit is gewoon niet snel genoeg meer in deze tijd, je laat gewoon heel wat FPS liggen met dit soort snelheden. Maar ook de CAS Latency is belangrijk! CL40 of hoger kan echt niet meer. Het liefst heb je CL32 of CL30 voor een High end Gaming PC

! Let op, het geheugen heeft een overclock profiel (in bijna alle gevallen) genaamt XMP voor Intel of EXPO voor AMD als deze sneller dan 4800 MHz zijn. Dit dient aangezet te worden in de Bios van het moederbord. Hoe weet je of jouw geheugen op de juiste snelheid loopt? Check onze FAQ hieronder.

🎯 Voor echt budget builds is 16GB nog ok, maar bij voorkeur wel uitbreidbaar.


🎮 3. Videokaart (GPU): De grafische motor

De videokaart bepaalt de resolutie, details en framerate in je games. zoals:

  • NVIDIA RTX 5060 Ti 16GB / 5070 12GB / 5080 16GB
  • AMD RX 9060 XT 16GB / RX 9070 XT 16GB

Let op voldoende VRAM (12GB of meer), vooral bij 1440p en 4K gaming.

! Mocht je videokaart in je gaming pc lang zijn (27cm en langer) dan raden wij een Anti Sag steun aan om te voorkomen dat de videokaart gaat hangen aan het eind, dit voorkomt schade aan je videokaart. Zie onze FAQ hieronder.

Palit GeForce RTX 5080 GamingPro
Gigabyte GV R9070XTGAMING OC 16GD

💨 4. Koeling & airflow: Houd je systeem koel onder druk

Een krachtige PC vereist een goed koelsysteem. Belangrijk:

  • Minimaal 3 tot 4 ventilatoren
  • Goede airflow (mesh front)
  • Kwaliteitskoeler (lucht of AIO waterkoeler zoals DeepCool, ThermalRight, Arctic)

! Ook al heb je de beste koeler voor je Gaming PC gekozen, maar je moederbord heeft niet de juiste VRM Koeling kan het zijn dat je FPS lager is dan zou moeten, zie moederbord.

🧊 Zo blijven je componenten stil en veilig, zelfs tijdens lange speelsessies.


⚙️ 5. Moederbord: De stabiele basis

Kies een moederbord dat je processor optimaal ondersteunt én uitbreidmogelijkheden biedt.

  • AMD: minimaal B650 / B850
  • Intel: B760 / Z790

Extra’s om op te letten:

  • WiFi 6/6E en Bluetooth
  • PCIe 4.0 of 5.0 ondersteuning
  • Genoeg M.2-slots en USB-poorten

Wij zien nog steeds webwinkels gebruik maken van moederborden die niet geschikt zijn voor game Pc’s met een High End processor. Deze moederborden staan erbij om de prijs te drukken en niet omdat het zo goed is! Moederborden zonder gekoelde VRM (bijvoorbeeld Gigabyte B650M S2H) samen met een Ryzen 7 7800X3D is gewoon niet goed. Door het stroomverbruik van de processor worden de VRM’s te heet en krijg je CPU throtting, de processor gaat steeds langzamer lopen omdat alles te warm word, je games gaan happeren en je frames per second worden steeds lager). Kies altijd een moederbord met koeling op de VRM, dit is het behoud van je spullen en levert je goede prestaties continue.


💾 6. Opslag: Snelheid is de baas

Zeg vaarwel tegen trage harde schijven. Een PCIe Gen4 NVMe SSD van 1TB of meer is de standaard in 2025.

  • Sneller laden van maps, textures en apps
  • Betere prestaties bij multitasking
  • Compacte, stille oplossing

🔌 7. Voeding & kast: Betrouwbaarheid en uitstraling

  • Kies een 650W–850W voeding met minimaal 80+ Brons certificering
  • Zorg dat de behuizing ruimte biedt voor airflow én grote videokaarten
  • RGB? Alleen als jij het wil 😉 (ARGB-fans voor stijl én koeling)

Voedingen die alleen maar een plus hebben zijn tegenwoordig niet echt ok, deze zijn zo goedkoop gemaakt dat je deze wel in twijfel mag trekken. Deze zijn niet geschikt voor een goede Gaming PC.


🚀 Conclusie: Een gaming PC is een slimme investering

Een goede gaming PC blinkt uit in kracht, balans en koeling. Of je nu games speelt op 1080p, 1440p of 4K—een slimme samenstelling zorgt dat je de komende jaren vooruit kunt zonder meteen te upgraden.


Klaar om jouw ideale gaming PC te kopen?

Bezoek onze winkel in Noordwijkerhout of bestel direct online. Wij bouwen jouw perfecte game PC op maat.

De beste processor voor Gaming2025-06-22T08:45:36+02:00

De processor is de motor van je Gaming PC, hij moet krachtig genoeg zijn om je videokaart perfect te laten presteren! De juiste processor en het werkgeheugen (DDR5 6000 CL30/32) halen de maximale prestaties uit je videokaart. Het duurste onderdeel in je Game PC is de videokaart, je wil toch dat deze niet minder presteert door een verkeerde keuze van processor en RAM.

We beginnen bij Intel:

Blijf af van ‘Game pc’s af die een 10e of 11e generatie bevatten (bijvoorbeeld i7 11700K of i9 11900K) deze zijn zwaar verouderd en presteren ondermaats.
Een 12 generatie kan net voor een budget built Game PC.
De 13e en 14e Gen zijn (waren) goed om mee te gamen maar verbruiken erg veel stroom, zodat je de koeling van je processor en moederbord op orde moet hebben.  Deze processors zijn wel op een platform wat End of Life is. Upgraden gaat later moeilijk worden.
De nieuwe Intel 15e Gen Core Ultra is helaas een underperformer als hij voor een Game PC is bedoeld, voor content creators is hij wel weer heel geschikt (FPS kan zomaar 10 tot 20% slechter zijn vergeleken met een ryzen 7000 of 9000 CPU).

AMD:

Blijf af van Game Computers met een processor die eindigt op een G! Deze hebben een gehalveerd Level 3 Cache waardoor ze gewoon minder goed presteren tijdens het Gamen.
AM4 Ryzen 5000 en lager draaien nog op het oude platform met DDR4, hier zitten nog wel wat prima processors tussen voor een budget built maar zullen wel al snel je videokaart bottlenecken.
AM5 Ryzen 7000 zijn uitstekende keuzes om in een Game Pc te hebben, ze zijn betaalbaar en presteren goed (de beste keuze als het op het budget aankomt).
AM5 Ryzen 8000 is minder geschikt voor Gaming door de halvering van het Level 3 Cache en zijn ook niet de opvolgers van de 7000 processor al zou je dat verwachten door de nummering.
AM5 Ryzen 9000 is ook heel goed voor een Gaming PC, dit zijn de opvolgers van de 7000 serie en leveren nog betere prestaties dan zijn voorganger.

AMD Processors met X3D in de naam zijn de beste Gaming processors die je kan krijgen. Deze presteren zo goed door de extra toegevoegde 3D Cache op de processor, maar zijn in creator taken wel wat minder. Bij de 9000 X3D is dit wel beter dan de oudere X3D generaties. Maar deze processor kies je uiteraard om de allerbeste Gaming prestaties te krijgen.

Moet ik een betere processor hebben als ik op een hogere resolutie wil gamen als Full HD?

Verrassend genoeg: nee, je hoeft niet per se een zwaardere processor te kiezen als je op een hogere resolutie gamet—zoals 1440p of 4K. Sterker nog: bij hogere resoluties wordt de videokaart (GPU) belangrijker, en de belasting op de CPU daalt relatief.

🧠 Waarom dat zo is:

Bij 1080p moeten je videokaart en processor samen héél veel frames per seconde uitspugen. De processor verwerkt dan continu game-physics, AI, en logica voor elke frame—en wordt dus vaak de bottleneck.

Maar bij 1440p of 4K:

  • De GPU wordt de beperkende factor omdat er veel meer pixels gerenderd moeten worden.
  • Daardoor wordt de CPU minder belast, want het tempo van frameverwerking ligt lager.

➕ Wat betekent dat concreet?

  • Een Ryzen 5 7600 of Core i5 14500 is al voldoende voor 4K gaming, zolang je een krachtige GPU hebt die dit aankan.
  • Alleen bij hoge framerate competitive games (zoals CS2 of Valorant op 144 Hz+) blijft de CPU belangrijk, ook op 1440p.

💡 Conclusie: Speel je vooral grafisch intensieve AAA-games op 1440p of 4K? Investeer liever in een zwaardere GPU dan in een hele dure CPU. Wil je competitief gamen met hoge FPS? Dan kan een snellere CPU nog steeds het verschil maken.

 

Het juiste Moederbord voor je Gaming PC2025-06-21T07:33:06+02:00

Het moederbord is de Basis van je Gaming PC, je wilt dat ieder component wat je er op aansluit maximaal presteert. Het is daarom dat je moederbord in ieder geval over een Heatsink beschikt op de VRM’s
Moederborden zonder VRM zijn voor low end builts en office pctjes gemaakt. Een combi zonder VRM Heatsink zou kunnen zijn een H610M moederbord met een Intel Core i5 12400 deze verbruikt 65W wat het maximale is voor een moederbord zonder enige koeling.

blok VRM Heatsink

Anti Sag Videokaart2025-06-21T07:34:38+02:00

Videokaarten worden langer en zwaarder, niet alleen om ze beter te maken maar ook om ze er mooi uit te laten zien. Veel Gamers kiezen voor een videokaart met 3 Fans, deze koelen beter en zijn normaal ook stiller maar tonen optisch in je Gaming PC ook mooi. Het nadeel is dat de videokaart door de lengte en het gewicht aan het uiteinde kunnen gaan zakken waardoor ze krom kunnen gaan staan, hierdoor komt ook de printplaat onder druk te staan en kan de videokaart kapot gaan, om dit te voorkomen kun je dan ook het beste een anti sag paal onder de videokaart plaatsen. Je kan er uiteraard van alles onderzetten zolang het maar stevig is en niet in je Fans komt.

anti sag gpu

RAM snelheid controleren in Windows en Bios2025-06-21T07:00:18+02:00

Heb je DDR5 geheugen in je Gaming PC zitten wat sneller is dan 4800 MHz, controleer dan of dit staat ingesteld in de bios van je moederbord. Dit kan uiteraard via de bios zelf als je opstart, druk op Delete als je de PC aanzet, als het goed is kom je dan in de Bios van het moederbord, zoek naar een optie (vaak op het eerste scherm al zichtbaar) die Memory Profile heet en selecteer daar het profiel van je geheugen, als je een AMD Processor hebt kies je voor EXPO of als je een INTEL processor hebt voor XMP. Kies hier altijd voor de eerste, dus EXPO 1 voor AMD. In windows kan je ook de snelheid van je geheugen snel bekijken door naar taakbeheer te gaan en dan op prestaties te klikken, kies hierna het kopje Geheugen en je zult onderaan zien wat de snelheid van het werkgeheugen is  en de hoeveelheid in totaal, klopt dit niet met de snelheid die je hebt aangeschaft dan moet je dat in de bios handmatig goed zetten. Mocht je pc na de bios instelling plotseling gaan crashen, dan is er wat mis met de combinatie en is je geheugen niet geschikt voor het moederbord wat je hebt. Uiteraard is in onze Gaming Computers de setting al ingesteld en de Gaming PC getest op de juiste snelheid.

Ram snelheid

Pre Built Gaming PC

Gaming PC kopen in Haarlem 1

gaming PC samenstellen

gaming pc samenstellen

Ook na aankoop staan we voor je klaar

Voor vragen, upgrades of onderhoud ben je altijd welkom. Wij denken met je mee en zorgen dat jouw systeem jarenlang topprestaties levert.


Klaar om te gamen op jouw manier?

Bestel jouw custom gaming PC vandaag nog of kom langs voor persoonlijk advies.

Let op: Onze fysieke winkel bevindt zich in Noordwijkerhout, maar wij leveren en ondersteunen ook gamers in de omgeving. Heb je vragen of wil je langskomen? Neem gerust contact met ons op!



Alle Game Computers worden gratis en verzekerd verzonden.

Je Game PC is meestal klaar binnen 4 á 5 werkdagen.

Uitstekende garantie! Mocht er toch wat misgaan? dan lossen we dit natuurlijk op.

Ga naar de bovenkant